Warning: Declaration of GW_GoPricing_Plugin_Installer_Skin::feedback($string) should be compatible with WP_Upgrader_Skin::feedback($string, ...$args) in /home/tenconte/public_html/taxigo.hk/wp-content/plugins/go_pricing/includes/core/class_plugin_installer_skin.php on line 0
點會咁多的士都話無的士架??!! – TaxiGo.hk

睇下以上幅大圖,你就會問:點解我成日響機場 call 的士都 call 唔到?或者要等好耐?

作為一個司機同埋乘客,我可以答到你:呢個世界唔會有「無車」呢個概念的!

自從2003年 SARS 市場經濟慘淡,香港的士業就開創左「八折的」呢個概念,用意在慘淡市況之中招攬生意。林林種種既「八折call車」number 應運而生。後來經濟好轉,的士咪錶加價等因素,約定促成,八折都太低水了,好少司機接,結果就只有八五折的。呢個係 call 車 default 價位,而且埋單有個計算方法,就係:

咪錶價既八五折+法定隧道(單程),青馬橋費(HK$30),免行李費,就係咁樣計算的。所以,如果你用 call 車 number call 車,如你無提出任何要求,就 suppose 你係用呢個約定條件call 車的。例如:你早上7am在中環幹德道四位乘客 四個大o急 call 車去機場,結果等左15分鐘,你個 call 台或者 apps 都沒有反應,咁你就會奇怪點解好似咁大支旗都無人做,係咪D 的士大佬嫌錢腥?

Call 唔到車有好多因素,唔係唔夠的士,都唔會係的士大佬嫌錢腥,而係每個的士大佬都算係一個生意人,尤其係做 order 果種,都會計算下一步棋,同埋計算成本效益,而的士行業就係:$ revenue / time。

想像一下,呢支幹德道去機場既order幾錢:咪錶大概約$250(八五後$213),行西隧道收單程$65,青馬橋$30,四大件行李無錢收的,埋單:$308。因為其他係法定橋費,其實剩肉就只係得果$213大元。你聽落,$213蚊,車程只需25-30分鐘,幾好丫,點解會無司機接既?

大部分的士司機都無MBA學位(宜家可能有D有),但係基本既計算都係識得既。我以上舉出一個特殊既例子,就係因為早上 call 車去機場係一個好特別既 Supply and Demand 失衡既情況。朝頭早5am-7am,大量市民晨早樓樓 call 車去機場趕飛機,結果就係會有大量的士進入機場。可是,早上係 機場出市區 / 或 東涌客 call 車出市區 order 非常少之有少既時段。如沒有特殊江湖地位或者大量機場/東涌客源既司機,一般入到機場都只會立即走人,或者排「大龍」(即機場 official 的士站,可排過百架車),早上7點後機鐵,巴士 等其他交通工具都紛紛投入服務,搭的士既客都係「滴滴仔」,好慢,可能要排個半小時先至上到客「起機」(起步)。

OK,好丫,排「大龍」點都係收正價做千足金,加糖加奶行李費雙程隧道收足曬。喂,你要知道排「大龍」接到咩客係無得揀的。假設你時運低上到個客咩行李都無(即係無行李費收),一上車:「唔該去青衣長發邨吖!」,此時如果係普通既司機,就會:眼淚…..在心裏流…..傷痛…..你可知否…… 因為,咪錶價機場去青衣長發邨只係 $160 左右。住幹德道既你,應該唔知青衣長發邨係邊度係咪呢?

此刻,你可計算到,此傷感司機由接 order 上幹德道到佢係青衣長發邨落客用左幾多時間同幾多錢落袋:由灣仔趴上幹德道接客10分鐘 + 幹德道去機場30分鐘 + 排到「大龍」90分鐘(保守) + 機場去青衣長發邨20分鐘 = 150分鐘(即兩個半小時!),袋到幾多?係$213+160 = $370 蚊。日更車租汽錢大概成本$50蚊/小時。所以,此傷心司機既收入大概係 { $370 -($50×2.5)} / 2.5小時 = $98 / 小時 !!

呢個業績,係令人失望,教人傷感的,因為只要司機在街上,接到個乘客由中環去柴灣,就已經唔止呢個數,因車程只需 12 分鐘!!

好似有D crew 如果堅持想用職員價 call 車返工(例如中環去機場全包$260),真係要睇下係咩時段喇,因為司機都要為生計打算。

不過咁,香港係自由市場,家家有求,每個人也有個 price 的,如果乘客呢D 非常時間非常路線 call 車可自動提價,或9折,或正價,或正價加D tips,係可以打動到某D 司機的。因為講過,家家有求,可能咁橋附近遇到想入去機場訓覺既司機,又或者能夠一出一入機場既東涌/機場司機(會在另一topic討論呢個問題)呢?

所以,呢個世界,係唔會「無車」的,而係你 既 call 車條件,能唔能順應番市場。Call 台或 call 車 apps,其實擔當既角色係應該幫乘客按要求 match 到最願意做你支旗既司機。

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2020  的士Go App by TaxiGo.HK Privacy Policy

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account

%d bloggers like this:
Skip to toolbar